ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ;

 

Είναι ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους παραγωγούς μας κατα την αναζήτηση χρόνων σποράς ώστε να έχουν ώριμο προϊόν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες (πχ Χριστούγεννα, Πάσχα κτλ).

  

Το ερώτημα απαντήθηκε σε μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο, στην Αρετή Παρακαλάμου σε υδροπονική καλλιέργεια μαρουλιού ποικιλίας  Invicta.

Καταγράφηκαν  οι χρόνοι σποράς, μεταφύτευσης, απο 30 διαδοχικές φυτεύσεις μαρουλιού σε επιφάνειες 280 τετρ. μέτρων και συσχετίσθηκαν με την ημερομηνία συγκομιδής κατα την χρονική περίοδο Φθινόπωρο 2006 έως Άνοιξη 2007.

Ολοκληρη η απάντηση βρίσκεται στο διπλανό γράφημα.


Γενικά, όσο μειώνονται η θερμοκρασία  περιβάλλοντος και η διάρκεια της ημέρας, τόσο αυξάνει ο χρόνος που απαιτείται για την ωρίμανση των μαρουλιών. 

 

 

Ανάπτυξη μαρουλιού.